Bist 100
10.055,98 1%
DOLAR
32,2 -0,03%
EURO
34,78 -0,25%
ALTIN
2.407,38 -1,02%

Ağız gargarası kullanırken iki kez düşünün! Meğer bu rahatsızlığa neden oluyormuş

Günlük olarak ağız hijyenimize dikkat etmemize rağmen çoğunlukla ağzımızın bazı bölgelerinde tıp dilin aft halk dilinde ise pamukçuk oluşur. Her gün düzenli olarak kullandığınız o ürünün ağzınızda pamukçuk oluşmasında etkili olduğunu biliyor muydunuz? İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 06.10.2023 11:49
Güncelleme Tarihi: 06.10.2023 11:49

Ağız gargarası kullanırken iki kez düşünün! Meğer bu rahatsızlığa neden oluyormuş

Ağız içerisinde çıkan yaralar yani pamukçular günlük yaşam kalitemizi etkiler. Eğer bu pamukçuklar sürekli olarak tekrarlıyorsa kullandığınız ağız gargarasına dikkat edin. Detaylar haberimizde…

banka

SIK KULLANILAN AĞIZ GARGARASI PAMUKÇUĞA SEBEP OLABİLİYOR

Bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda sıklıkla görülen ağızda meydana gelir; Ağızda pamukçuk yaygın olarak dil, damak ve yanaklarda bulunur ve birçok soruna neden olabilir. Düzenli olarak kullanılan gargaraların da pamukçuk hastalığına neden olabileceği gösterilmiştir.

Yaygın olarak pamukçuk olarak bilinen ve çoğunlukla bebeklerde görülen ağız mantar enfeksiyonları hakkında Dr. Öğretim Üyesi Hasan Değirmenci, sık kullanılan gargaraların da pamukçuk hastalığına neden olabileceğini söyledi.

SIK KULLANILAN AĞIZ GARGARALARININ DA PAMUKÇUĞA SEBEP OLABİLECEĞİNİ BELİRTİLDİ

Ağızda sıklıkla şeker hastalarında, hamile kadınlarda, bebeklerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda görülür; Ağızda pamukçuk yaygın olarak dil, damak ve yanaklarda bulunur ve birçok soruna neden olabilir. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Diş Hekimliği Fakültesi (DHF) Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Üyesi Dr. Hasan Değirmenci, düzenli olarak kullanılan gargaraların da pamukçuk hastalığına neden olabileceğini söyledi.

TAT ALMA DUYUSU DEĞİŞİYOR

Halk arasında pamukçuk olarak bilinen ağız pamukçuk, genellikle bebeklerde görülmekle birlikte yetişkinlerin ağız ve boğazında da oluşabilmektedir. Bu hastalık genellikle hamilelik ve diyabet sırasında, kişinin belirli nedenlerden dolayı enfeksiyonlara duyarlı olması durumunda ortaya çıkar ve bu durum iyi ağız hijyenine rağmen meydana gelebilir. Öğr. Üyesi Dr. Hasan Değirmenci, “Ağız ve boğaz mukozasında beyaz bir tabaka halinde beliren pamukçuk, ağızdaki mantar enfeksiyonunun tipik bir örneğidir” dedi. Bu beyaz tabakalar bir spatula ile temizlendikten sonra altta genellikle kolayca kanayan kırmızı, iltihaplı alanlar görünecektir. Bu bölgelerde her zaman tüylülük hissi vardır. Aynı zamanda insanların damak zevkleri de değişiyor. Bazen dilde ağrı veya yanma hissi de ortaya çıkar. "Bu belirtiler yemek yemeyi de zorlaştırıyor" dedi.

AĞIZ İÇİNDEKİ PROTEZLER, PAMUKÇUĞA YATKINLIĞI ARTIRIYOR

Hastalarda ağızda pamukçuk oluşmasına neden olan en önemli faktörlerden birinin protez kullanımı olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Değirmenci, “Protez epiteli temizleme ve tükürüğün mekanik olarak yıkanma yeteneğini azaltıyor” dedi. Bunun sonucunda ağzın iç yüzeyini kaplayan tabakada iltihap ve iltihaplar görülür. Aynı zamanda aşırı şeker tüketimi, diyabet ve beslenme kısıtlamalarına bağlı olarak maya ve bakterilerde de artış görülebilmektedir. Ağızda pamukçuk oluşmasını önlemek için ağız hijyenine dikkat edin. Dişler düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. "Diş eti sağlığına uygun gargaraların düzenli kullanımı ağzın normal mikrobiyomunu bozar, bu nedenle gargaralar dikkatli kullanılmalıdır." ifadelerine yer verdi.