Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

2024 Yılı Engelli Aylıkları Ne Kadar Oldu? Zamlı Aylıklar Engellinin Yüzünü Güldürdü

2024 yılında asgari ücret ve enflasyon zamlarıyla birlikte engelli aylıkları da arttı. Peki, engelli aylıkları ne kadar oldu? Hangi engel oranına göre ne kadar aylık alınacak? İşte zamlı engelli aylıkları ve hesaplama yöntemi…

Yayın Tarihi: 04.01.2024 16:04
Güncelleme Tarihi: 04.01.2024 16:04

2024 Yılı Engelli Aylıkları Ne Kadar Oldu? Zamlı Aylıklar Engellinin Yüzünü Güldürdü

2024 yılında aylıklara yapılan zamlar, engelli vatandaşları da sevindirdi. Engelli aylıkları, engel oranına göre farklılık gösteriyor. Engelli aylığı almak için belirli şartlar vardır. Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre engel oranı yüzde 40 ve üzeri olan kişiler engelli aylığı alabilir. Öte yandan:

destek ödemesi

Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan,

Sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan,

Nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan,

Mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan,

Her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması, kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olan kişiler ile;

Bu koşullara sahip olup kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlar, bakımının fiilen gerçekleşmesi ve aylık ortalama gelirinin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması kaydıyla bu aylıktan faydalanabilir.

Sosyal güvenlik kurumundan, yetim aylığı almakta olan engelli bireylerin aylık gelirleri, alacağı engelli aylığından az ise aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanır.

2024 yılında engelli aylıkları, asgari ücrete yapılan zam oranı kadar arttı. Buna göre, yüzde 40-69 arası engelli olanların aylıkları 3.912 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli olanların aylıkları 5.685 TL oldu. Engelli aylıklarını hesaplamak için, engel oranını ve asgari ücreti bilmek gerekiyor. Örneğin, engel oranı yüzde 50 olan bir kişinin 2024 yılında alacağı engelli aylığı şöyle hesaplanır:

Engelli aylığı = Asgari ücret x Engel oranı x Zam oranı Engelli aylığı = 17.002 x 0.50 x 1.3777 Engelli aylığı = 11.715 TL

2024 yılında engelli aylıkları ne kadar oldu?

2024 yılında engelli aylıkları, asgari ücrete yapılan zam oranı kadar arttı. Buna göre, yüzde 40-69 arası engelli olanların aylıkları 3.912 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli olanların aylıkları 5.685 TL oldu.

Engelli aylıkları nasıl hesaplanır?

Engelli aylıklarını hesaplamak için, engel oranını ve asgari ücreti bilmek gerekiyor. Engelli aylığı, asgari ücretin belli bir yüzdesi olarak ödeniyor. Bu yüzde, engel oranına göre değişiyor. Engelli aylığı, asgari ücret, engel oranı ve zam oranının çarpımıyla bulunuyor.

Engelli aylıkları ne zaman yatar?

Engelli aylıkları, her ayın 5’inde banka hesaplarına yatırılıyor. Eğer 5’i hafta sonu veya resmi tatil gününe denk gelirse, ödeme bir önceki iş günü yapılıyor.

Engelli aylıklarından vergi kesilir mi?

Engelli aylıklarından vergi kesilmez. Engelli aylığı alanlar, gelir vergisi beyannamesi vermezler. Engelli aylıkları, asgari geçim indirimi kapsamında değerlendirilir.

Engelli aylığı kimlere bağlanır?

Engelli aylığı, engel oranı yüzde 40 ve üzeri olan kişilere bağlanır. Ancak engelli aylığı almak için belirli şartlar vardır. Bu şartlar, kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmama, sosyal güvenlik kurumlarından herhangi bir gelir veya aylık almama, nafaka bağlanmama, devamlı bir gelire sahip olmama ve muhtaçlık sınırının altında olma şeklindedir. Bu şartlara sahip olup 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlar da engelli aylığı alabilir.