Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

16 Ocak 2024 evde bakım maaşı yatan illerin listesi yayınlandı: Zamlı maaşlar hesaplarda

Evde bakım maaşı, evde bakım ihtiyacı bulunan yaşlı veya engelli bireyleri bakımını üstlenen kişilere yönelik verilen bir sosyal yardımdır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ocak 2024 itibarıyla evde bakım maaşı ödemeleri başlamıştır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2024 yılı evde bakım maaşının güncel tutarını açıkladı. Evde bakım maaşı alan kişiler, ödemelerin hangi illere ne kadar yapıldığını ve bu bilgileri nasıl öğrenebileceklerini merak etmektedir. Peki Ocak ayı evde bakım maaşları yattı mı? Evde bakım maaşlarına ne kadar zam oldu? İşte merak edilen soruların cevapları

Yayın Tarihi: 15.01.2024 18:49
Güncelleme Tarihi: 15.01.2024 18:49

16 Ocak 2024 evde bakım maaşı yatan illerin listesi yayınlandı: Zamlı maaşlar hesaplarda

Evde Bakım Maaşı Zamlı Olarak Ödeniyor: Ocak 2024’te Hangi İllere Ne Kadar Yattı?

Evde bakım maaşı, evde bakıma muhtaç yaşlı veya engelli yakınlarına bakan kişilere verilen bir sosyal yardımdır. Bu yardım, ağır engelli bireylerin bakımını üstlenen ailelere veya bakıcılara destek olmak için verilmektedir. Evde bakım maaşı alan bireyler ve aileleri, ödemelerin hangi illere ve ne zaman yatacağını araştırıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ocak 2024’te evde bakım maaşı ödemelerini yapmaya başladı. Peki, evde bakım maaşı ne kadar oldu? Hangi illere ne kadar yattı? Nasıl sorgulanır? İşte detaylar…

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ARTTI?

Evde bakım maaşı, memur maaşlarına yapılan yüzde 50 zamla birlikte arttı. 2023 yılının ikinci yarısında 5.097 TL olarak ödenen evde bakım maaşı, yeni zamla birlikte 7.608 TL’ye çıktı. Yani, 2024 yılı boyunca evde bakım maaşı alan vatandaşlar, bu ödemenin 7.608 TL olarak gerçekleşeceğini bekleyebilirler. Bu artış, evde bakım hizmeti alan bireylere yönelik maddi desteklerin daha etkili bir şekilde sunulmasına katkı sağlayacak.

EVDE BAKIM MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?

Evde bakım maaşı ödemeleri, her ayın 15’i ile 30’u arasında yapılır. Ancak resmi olarak açıklanan bir ödeme tarihi yoktur. Maaşlar, her ayın 15’inden sonra yatmaya başlar. Ocak 2024’te evde bakım maaşı ödemelerinin de 15-30 Ocak tarihleri arasında yapılması bekleniyor. Evde bakım maaşı alanlar, ödemelerin hangi illere ne kadar yattığını ve nasıl sorgulayacaklarını merak ediyor.

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ

evde bakım maaşı

Evde bakım maaşı yatan iller listesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde veya e-Devlet sisteminde yayınlanır. Evde bakım maaşı alanlar, ödemelerin hangi illere ne kadar yattığını ve nasıl sorgulayacaklarını merak ediyor. 16 Ocak 2024 Salı evde bakım maaşı yatan iller listesi maaşlar yatmaya başladı. Yatan illerin listesi bakanlığın sitesinde mevcuttur. E-Devlet’ten de kontrol edebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

Evde bakım maaşı almak için bazı şartlar vardır. Bunlar şöyledir:

Bakıma ihtiyaç duyan kişinin %50 veya daha fazla engelli raporu olmalıdır.

Bakıma ihtiyaç duyan kişinin aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olmalıdır.

Bakıma ihtiyaç duyan kişinin başka bir sosyal güvencesi olmamalıdır.

Bakıcı olan kişi, bakıma ihtiyaç duyan kişiyle akraba olmalıdır.

Bakıcı olan kişi, başka bir işte çalışmamalı veya emekli olmamalıdır.

Bakıcı olan kişinin SGK primleri devlet tarafından ödenmelidir.

Evde bakım maaşı başvurusu, bakıma ihtiyaç duyan kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il veya ilçedeki Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’ne yapılır. Başvurular aynı zamanda e-Devlet üzerinden de alınabilir.

BAKAN GÖKTAŞ AÇIKLADI: OCAK 2024 EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR?

Memurlara yönelik yüzde 50 zam kararı alındıktan sonra, sosyal yardım paralarındaki artışlar da açıklanmaya başladı. Bu bağlamda evde bakım parası, en çok merak edilen sosyal yardımlardan biriydi ve bugün gelen müjdeli haberle netlik kazandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2024 yılı evde bakım maaşının güncel tutarını kamuoyuyla paylaştı.

2024 yılı evde bakım maaşı, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'ın açıklamasına göre yüzde 50 zamla birlikte belirlendi. Bu kapsamda, 2023 yılının ikinci yarısında 5.097 TL olarak ödenen evde bakım parası, yeni zamla birlikte 7.608 TL'ye çıktı. Yani, 2024 yılı boyunca evde bakım parası alan vatandaşlar, bu ödemenin 7.608 TL olarak gerçekleşeceğini bekleyebilirler. Bu artış, evde bakım hizmeti alan bireylere yönelik maddi desteklerin daha etkili bir şekilde sunulmasına katkı sağlayacak..