Zohran Mamdani New York Belediye Başkanı olarak seçildi
ABD’nin New York şehrinde düzenlenen belediye başkanlığı seçimlerini Demokrat Parti adayı Zohran Mamdani kazandı. Eski Belediye Başkanı Eric Adams’ın çekilmesinin ardından gerçekleşen yarışta Mamdani, oyların yaklaşık yüzde 54’ünü alarak zaferini ilan etti.
Seçim sonuçları ve aday profili
Queens merkezli kampanyasıyla geniş bir seçmen tabanına ulaşan Mamdani, Uganda doğumlu ve Hindistan kökenli ebeveynlere sahip. Seçim sonucuyla Mamdani, New York’un ilk Müslüman belediye başkanı, Afrika doğumlu ilk belediye başkanı ve Güney Asya kökenli ilk belediye başkanı unvanlarını elde etti. En yakın rakibi bağımsız aday Andrew Cuomo ise oyların yaklaşık yüzde 40’ını aldı.
Mamdani’nin kutlama konuşması
Brooklyn Paramount Tiyatrosu’nda düzenlenen seçim sonrası kutlamada binlerce destekçisine hitap eden Mamdani, destekçilere teşekkür ederek, "Bu şehir, artık sadece zenginlerin değil, herkesin New York’u olacak. Bu hareketi birlikte kurduk. New York artık umudun, adaletin ve dayanışmanın şehri olacak" dedi.
Mamdani, şehir yönetiminde kapsayıcı bir politika izleyeceğini belirterek, "Bizi bölmeye çalışanlara karşı, New York’u birleştireceğiz. Bu şehirde artık herkesin sesi duyulacak" ifadelerini kullandı.
Toplumsal vurgular ve politik hedefler
Mamdani zaferini, "Bu şehrin siyaseti tarafından sıkça unutulan insanlar için, Senegalli taksi şoförlerinden Özbek hemşirelere ve Trinidadlı mutfak işçilerine kadar herkes için bir zafer" şeklinde niteledi. Konuşmasında ayrıca, "Bu şehir sizin şehrinizdir ve bu demokrasi de sizin demokrasinizdir" diyerek göçmenler, trans bireyler, siyahi kadınlar ve ekonomik olarak zorluk çeken seçmenleri kapsayan bir duruş ortaya koydu.
Mamdani, antisemitizmle mücadeleye vurgu yaparak Yahudi New Yorklularla dayanışma sözü verdi: "Yahudi New Yorklularla birlikte dimdik duracak bir belediye binası inşa edeceğiz ve antisemitizme karşı mücadelede asla taviz vermeyeceğiz". Ayrıca "New York, 1 milyondan fazla Müslüman’ın ait hissettikleri bir yer olacak" ifadesini kullandı.
Ekonomik politika söylemleri
Konuşmasında doğrudan Donald Trump’ı hedef alarak, "Trump gibi milyarderlerin vergilerden kaçmalarına ve vergi indirimlerinden istifade etmelerine imkan tanıyan yolsuzluk kültürünü sonlandıracağız" dedi. Mamdani, kötü ev sahiplerini hesap vermeye zorlayacaklarını, sendikaların yanında duracaklarını ve işçi haklarını genişleteceklerini de vurguladı.
Tepkiler ve sonraki adımlar
Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Mamdani’nin zaferini "Bu şehrin vicdanının galip geldiğinin göstergesidir" sözleriyle değerlendirdi. Vermont Senatörü Bernie Sanders ise seçimi "halkın gücünün zaferi" olarak nitelendirdi ve bunun yeni bir toplumsal hareketin başlangıcı olduğunu belirtti.
Bağımsız aday Andrew Cuomo seçim gecesi yaptığı kısa açıklamada, "Sonuçları saygıyla karşılıyorum. New York halkı kararını vermiştir" dedi.
Mamdani’nin önümüzdeki haftalarda görevi devralması bekleniyor.
ABD'NİN NEW YORK ŞEHRİNDE YAPILAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ DEMOKRAT PARTİ ADAYI VE İLK MÜSLÜMAN NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ZOHRAN MAMDANİ KAZANDI.