DOLAR
34,79 -0,31%
EURO
36,84 -0,15%
ALTIN
2.949,97 -0,58%
BITCOIN
3.414.307,21 0,98%

Yürürken bu belirti varsa eyvah! Alzheimer kendini ilk bu belirtiyle gösteriyor

Araştırmacılar fiziksel performans ile demans gelişimi arasındaki karmaşık ilişkiyi açıkça anlıyorlar. Sonuçlar, bir kişinin dengesindeki ya da yürüyüşündeki değişikliklerin bilişsel durumu hakkında önemli ipuçları sağlayabileceğini gösteriyor.

Yayın Tarihi: 23.06.2024 10:21
Güncelleme Tarihi: 23.06.2024 10:21

Yürürken bu belirti varsa eyvah! Alzheimer kendini ilk bu belirtiyle gösteriyor

Denge veya yürüyüşteki değişiklikler, ileri evre Alzheimer hastalığının veya vasküler demansın erken belirtileri olabileceği değerlendiriliyor. Her demans vakasında semptomların farklı göründüğü belirtilirken hafıza kaybından önce fiziksel değişikliklerin meydana gelebileceği ifade ediliyor.

Bir sağlık kuruluşu tarafından yapılan açıklamada; "Bir araştırma, yavaş yürüyen ya da dengesi zayıf olan kişilerin önümüzdeki altı yıl içerisinde Alzheimer hastalığı tanısı alma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Bu değişiklikler, hücre ve sinirlerdeki değişikliklerden kaynaklanıyor. Beyin giderek kötüleşiyor. Bu bozukluk, son dönem demansa yol açar ve sonuçta hastaların özgürce yürüme ve fiziksel çevreleri hakkındaki bilgileri işleme yeteneklerini bozar. Fiziksel çevreye ilişkin bilgileri görme ve işleme zorluğu da denge sorunlarına neden olabilir." denildi.

Alzheimer kendini ilk bu belirtiyle gösteriyor

Denge kaybı genellikle geç evre demansın bir belirtisidir, ancak bazı durumlarda erken evrede vasküler demansın da belirtisi olabilir. Demansın erken evrelerinde, diğer semptomlar ortaya çıkmadan önce, ayakta dururken veya yürürken denge kaybı, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin arttığına işaret edebilir. Bu aynı zamanda çevrenizdeki birinin Alzheimer hastalığı dışında bir demans hastası olduğunun da işareti olabilir. Beyincik, beynin vücut hareketlerinin kontrolünü sağlayan ve denge ve koordinasyona yönelik önemli olan kısmıdır.

Demans gibi beyinciği etkileyen hastalıkların erken dönemde dengeyi etkileme olasılığı daha yüksektir. Örneğin vasküler demans Alzheimer hastalığından farklıdır çünkü beyinciklere oksijen getiren kan akışının azalmasından kaynaklanır. Vasküler demans hastalığı olan kişiler, düşünmeden veya hafıza sorunları gelişmeden önce baş dönmesi yaşarlar. Denge kaybı geç dönem demans için tipik olduğunda, hastalar yürüme veya yürüme şeklini değiştirerek uyum sağlayabilirler.

Bu değişiklik, düşmeleri önlemek için ayakta dururken veya yürürken yerde ayak sürümemeyi içerebilir. 2016 yılında Amerikan Geriatri Derneği Dergisi'nde yayınlanmış olan bir araştırma, hayatın erken dönemlerinde baş dönmesiyle birlikte denge kaybı semptomlarının yaşlandıkça Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını artırdığını ileri sürdü.

Alzheimer kendini ilk bu belirtiyle gösteriyor

Bu, Nöroloji dergisinde yayınlanan ve düşme eğiliminin beyinde amiloid birikmesine ve omurilik sıvısında tau proteini birikmesine neden olabileceğini ortaya koyan önceki bir çalışmanın sonuçlarıyla uyumludur.

Bu proteinler Alzheimer hastalığı ve demans hastalarının beyinlerinde birikerek beynin öğrenme ve hafızayla ilgili kısımlarına zarar vermektedir.

Science Daily, tau birikiminin, tau proteininin yanlış katlanıp toplanmasına ve nörofibriler yumaklar oluşturmasına neden olan tau kinaz adı verilen bir enzimin artan aktivitesinden kaynaklandığını açıklıyor. Bu proteinlerin beyin kısmında birikmesini önlemenin kesin yolu olmasa bile sağlıklı omega-3 yağlarının gerçekte amiloid plaklarını azaltabileceğini gösteren kanıtlar da vardır. Ayrıca her gece 6 ila 8 saat uyumak da beyninizin zararlı proteinleri ortadan kaldırmasına yardımcı olmakta etkilidir.