Süleymaniye'nin Kelar ilçesinde Cuma hutbeleri işaret diline çevriliyor
Irak'ın Süleymaniye kentinin Kelar ilçesinde, Cuma hutbelerinin işitme engellilere ulaşması amacıyla başlatılan çalışma devam ediyor. Proje, dini bilgilerin erişilebilirliğini artırmayı ve işitme engelli vatandaşların toplum yaşamına aktif katılımını desteklemeyi hedefliyor.
Çalışmanın yürütülmesi
Çalışma, Kelar'daki Hewai İşitme Engelliler Enstitüsü öğretmeni Rahim Kerim yönetiminde gerçekleştiriliyor. Bölgedeki işitme engellilere yönelik tanınan bir isim olan 59 yaşındaki Rahim Kerim, hutbelerin işaret diline çevirilmesi için sabır ve süreklilik gerektiren bir emek harcadığını belirtiyor.
Kerim, ajans muhabirine yaptığı açıklamada bugün üçüncü çeviri faaliyetini yaptıklarını, çalışmayı özellikle işitme engelliler için Kelar'daki Aşti Camiinde sürdürdüklerini söyledi. Amaç, işitme engellilerin hutbelerin konusunu anlamaları ve haftalık gelişmelerden haberdar olmalarıdır.
Katılım, etki ve sürdürülebilirlik
Çalışmanın uygulaması, işitme engelli bireylerin cuma namazına katılımını artırıyor. Kerim, cami uzakta olsa da işitme engelli vatandaşların yavaş yavaş gelerek cuma namazına katıldıklarını ifade etti. Daha önce hediye edilen yaklaşık 100 adet Kur'an-ı Kerim in de katılımcılarla birlikte getirildiği belirtildi.
Kerim, uygulamanın işitme engelliler arasında büyük memnuniyet yarattığını vurguladı ve arkadaşlarının artık cuma hutbelerini işaret diliyle anlayabildiklerini söyledi. Hutbeleri işaret diline çevirmenin zorlu bir iş olduğunu belirten Kerim, hizmetin sürdürüleceğini ve işitme engellilere yönelik desteğin devam edeceğini ifade etti.
Irak’ın Süleymaniye kentinin Kelar ilçesinde, Cuma hutbelerinin işitme engellilere ulaşması ve dini bilgilerden faydalanmaları amacıyla yeni bir adım atıldı. Kelar’daki Hewai İşitme Engelliler Enstitüsü öğretmeni Rahim Kerim’in yönetiminde yapılan çalışma çerçevesinde hutbeler artık işaret diline de çevriliyor.