Sivas'ta kamu-üniversite işbirliğiyle 5 ekmeklik buğday çeşidinin pilot ekimi başladı
Sivas’ın Zara ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğinde yürütülen demonstrasyon çalışmasında 5 farklı ekmeklik buğday çeşidinin pilot ekimi gerçekleştirildi.
Proje kapsamı ve uygulama
Proje kapsamında, Tödürge köyünde nadasa bırakılmış tarlalar pilot alan olarak belirlendi. Arazisi bulunan çiftçiler Hüseyin Önder ve İbrahim Bahçıvan’a ait toplam 20 dönümlük alanda daha önce hiç ekimi yapılmamış olan Gündüzalp, Hayrıbol, Kuantum, Man 2021 ve İlir ekmeklik buğday çeşitlerinin ilk ekimi uygulandı.
Uygulama sürecinde tarla hazırlığı olarak pullukla sürüm, ikileme ve diskalo işlemleri yapıldı; ekim mibzerle gerçekleştirildi. Projenin amaçları arasında pilot bölgede söz konusu çeşitlerin performansının izlenmesi, çiftçilere modern tarım teknikleri ve verim artırıcı yöntemlerin gösterilmesi yer alıyor.
Çiftçi açıklaması
İbrahim Bahçıvan çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı: "İlçe Tarım ve Ziraat Odası bünyesinde Tödürge köyünde 20 dönümlük bir arazide, kendi arazimizde beş farklı ekmeklik buğday çeşidini, daha önce ekilmemiş bir buğday çeşidini deniyoruz. Toprak verimi iyi. Toprağın kalitesi şu an iyi, ekime hazır. Buğdayımızı attık, 15 gün ortalama gübre kullanıyoruz. Buğdayları da ortalama 22, 23 kilo olarak ekiyoruz. İlk defa deniyoruz. Verimi hep birlikte göreceğiz. Elimizden gelen tüm hazırlığı yaptık. Nadas tarlamızdı zaten. Pullukla sürdük, sonrasında ikilemesini, diskalosunu çektik, şu anda da mibzerle ekimini gerçekleştiriyoruz. Sonrasında da zaten ilerleyen dönemlerde, yani bahar döneminde üst gübresini vereceğiz, ilaçlarını atacağız. Elimizden gelen tüm işlemleri gerçekleştirip en üst verimi almaya çalışacağız."
Proje yetkilileri ve çiftçiler, ilerleyen dönemlerde yapılacak izleme ve değerlendirme çalışmalarıyla çeşitlerin bölgeye adaptasyonu ve potansiyel verimlerinin daha net ortaya konacağını belirtiyor.
SİVAS’TA KAMU-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ ÇERÇEVESİNDE 5 FARKLI EKMEKLİK BUĞDAY TOHUMU, İLK KEZ TOPRAKLA BULUŞTURULDU.