Sakarya Üniversitesi 5. Uluslararası İletişim Bilimleri Sempozyumu'na ev sahipliği yapacak
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İletişim Fakültesi tarafından TÜBİTAK, Film Araştırmaları Derneği ve Adapazarı Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen 5. Uluslararası İletişim Bilimleri Sempozyumu, 30-31 Ekim tarihlerinde SAÜ Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Teması ve içerik
Sempozyumun teması "Siyasal İletişim Bağlamında Türk Dış Politikasında Barış Diplomasisi" olarak belirlendi. Etkinlik boyunca akademisyenler iki gün süresince bildirilerini sunacak ve konuya farklı disiplinlerden yaklaşımlar getirilecek.
Konuşmacılar ve beklenen katılımlar
Programda öne çıkan konuşmacılar arasında Prof. Dr. Alan Neil Shapiro yer alıyor; Shapiro'nun konuşma başlığı "Kültürel mi Yoksa Teknolojik Bir Simülasyonda mı Yaşıyoruz?" şeklinde duyuruldu. Ayrıca Milli İstihbarat Akademisi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yenal Göksun "Yapay Zeka Çağında Sübversif Faaliyetler, Bilişsel Güvenlik ve Toplumsal Dayanıklılık" başlıklı konuşmayı yapacak. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zakir Avşar ise "Dijital Bağımlılık ve Biz" konusunu ele alacak.
Sempozyuma Azerbaycan ve Ukrayna'nın Ankara büyükelçilerinin katılması bekleniyor.
Düzenleme Kurulu Başkanı'nın değerlendirmesi
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve SAÜ Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'nin son 10 yılda insani ve barış diplomasisini önceleyen bir dış politika stratejisi izlediğini söyledi. Aslan, Türkiye'nin "askeri diplomasi değil, barış diplomasisi" yürüttüğünü vurguladı.
Aslan, Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamında Türkiye'nin barışı önceleyen söylemlerinin başından beri var olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vladimir Putin, Volodimir Zelenskiy ve Donald Trump tarafından arabulucu kabul edilmesinin sempozyum konusu seçiminde etkili olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Aslan ayrıca Azerbaycan-Ermenistan ve Karabağ süreçlerinde Türkiye'nin barışçıl çözümler yönündeki rolüne, yakın dönemde Mısır'da yürütülen barış görüşmelerinde Türkiye'nin ABD, Katar ve Mısır ile masada yer almasına değindi. İsrail'in Gazze'de Filistin halkına yönelik uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uluslararası platformlarda iki devletli çözümü ve barışı sürekli vurguladığını hatırlattı.
Aslan, tüm bu gelişmeler ışığında akademik olarak "Türk dış politikasında yürütülen insani ve barış diplomasisini tartışmamız gerektiği kanaatine vardık" dedi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ), "Uluslararası İletişim Bilimleri Sempozyumu"na ev sahipliği yapacak. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve SAÜ Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aslan (fotoğrafta), AA muhabirine açıklamada bulundu.