Bist 100
9.079,97 3%
DOLAR
32,37 0,16%
EURO
34,97 -0,3%
ALTIN
2.313,76 0,21%

Kürtaj olmadan bebek düşürülebilir mi ?

Kürtaj olmadan bebek düşürülebilir mi ? Kürtajın Alternatiflerini merak ediyorsanız makalemizde sizlere kürtaj dışındaki hamilelik sonlandırma yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Yayın Tarihi: 10.11.2020 20:50
Güncelleme Tarihi: 10.11.2020 20:50

Kürtaj olmadan bebek düşürülebilir mi ?

Kürtaj olmadan bebek düşürülebilir mi ? Kürtajın Alternatiflerini merak ediyorsanız makalemizde sizlere kürtaj dışındaki hamilelik sonlandırma yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Kürtajın kelime manası kazımak anlamlı içermektedir. Rahim içinin kazınması işlemleri de kürtaj operasyonu olarak adlandırılır.

Kürtaj Neden Yapılır

Jinekolojide  pek çok sebep nedeniyle kürtaj işlemi yapılabilir:
• İstenmeyen gebeliğin  sona erdirilmesi,
• Anne karnında bulunan ölmüş bir fetüsün tahliye edilmesi
• Postmenopozal dönem içerisinde de kanama görülmesi nedeniyle,
• Yoğun adet kanamaları yaşayanların teşhis ve tedavisinde,
• Postmenopozal dönem içerisinde de rahim duvarının kalınlaşması nedeniyle
• Rahim içinde herhangi bir kitle olmasından şüphelenildiğinde.
• Postmenopozal dönem içerisinde rahimde sıvı birikmesi nedeniyle,

Tıbbi Tahliye

Normal seyrinde devam etmeyen ya da istenmeyen gebeliklerin sona erdirilmesi için yapılan işlemlere tıbbi tahliye adı verilir.

Alternatif Kürtaj Yöntemleri Var Mıdır?

Planlanmayan gebeliklerin sonlandırılmasında cerrahi yöntem yani kürtaj dışında medikal yöntemlerde denenmektedir. Yani ilaç tedavisi ile de düşük yaptırılabilir. Ancak bu durumun suistimali çok yüksektir. Herhangi doktor kontrolü yada bilgilsi olmadan bu ilaçları kişinin kendisi kullandığı takdirde, dışarı atılamayan parçalar nedeniyle, şiddetli kanamalara ve enfeksiyona neden olabilir. Bu kişinin ilerideki üreme hayatını da etkilemektedir. Çünkü içeride kalan parçalar enfeksiyon,rahim yapışıklıkları ve ileride kısırlığa neden olabilir. Bu nedenle Eğer Doktorunuz gerek görürse medikal tedavi uygulamaktadır. Ancak medikal tedavinin ardından doktor ultrasonla hastasını değerlendirerek, eğer gerek görülürse yeniden kürtaj yapabilir.

Alternatif Kürtaj Yöntemleri Riskli Mi?

Planlanmayan gebeliklerin sonlandırılmasında alternatif kürtaj yöntemleri ilaç kullanımı ile ilgili çok fazla soru bulunmaktadır. Bazı ilaçlar rahim ağzında gevşemeye yol açarlar ve rahiminde kasılmaları başlatırlar. Bu nedenle gebelik sonlandırılması için bazı ülkelerde yasal olarak bu ilaçlar eczanelerde bulunabilmektedir. Bu tür ilaçların ülkemizde temini mümkün değildir ve ayrıca bu tür bir ilaç kullanılmış olsa dahi gebeliğin tamamen tahliyesi mümkün olamayabilir.
Gebelik sonlandırma işlemi hasta için hayati riskler taşıyabilen ciddi bir işlemdir. Bu nedenle hastalar öncelikle bu karar verdiklerinde bir doktor kontrolünden geçmelidir. Gebelik yaşının doğru belirlenmesi, gebeliği rahim içerisinde olup olmadığının saptanması ve eğer dış gebelik varsa buna yönelik farklı ve tedaviler uygulaması gerekir.

Alternatif Kürtaj Yöntemleri Hakkında

Gebelik yaşını belirlemek, rahim içerisinde olup olmadığını anlamak genellikle bir doktor muayenesinde ve ultrasonografi ile mümkün olmaktadır. Hastaların bu tür ilaçları kendi kendilerine kullanmaları durumda bazı tehlikeler ortaya çıkabilmektedir. Kanama oluşabilir. Ancak bu gebeliğin tamamı tahliye edildiği anlamına gelmez ve bu tür ilaç kullanımı yurtdışında dahi doktor kontrolünde yapılmakta ve sonrasında ultrasonografisi ile takipler yapılmaktadır.
Düşük yaptırması için kullanılan ilaçlar, haplar yada düşük yaptıran iğneler var mı? soruları merak edilmektedir. Bu yöntemler sadece doktor gözetiminde uygulanabilir. İstenmeyen bir gebelik söz konusu olduğu zaman, bunun en çağdaş yolu gebeliğin sonlandırılmasıdır.
Bunun için düşük haplarının doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Kişi bu ilaçları kendi başına kullandığı zaman, bu hayati tehlikeye neden olabilir. Hayati tehlike söz konusu olmasa bile genital organlara ve rahime zarar verebilir. Bu yüzden böyle bir şeyi asla doktor kontrolü olmadan denememek gerekir.

Alternatif Kürtaj Yöntemleri

Sonuç olarak bu durum herkesin başına gelebilir. Böyle bir durumda, bu işin tıbbi yollarına başvurmak her zaman en mantıklı yöntem olacaktır. İnternet üzerinden bu işi yaptığını iddia eden haplar satılmaktadır. Asla bu tarz şeylere inanmamak ve satın almamak gerekir. Çünkü bunu yapmak oldukça tehlikelidir.

Ertesi Gün Hapları

Ertesi gün hapı, acil doğum kontrol yöntemi olduğu için yan etkileri vardır. Bu haplar içeriğinde yüksek dozda progesteron hormonu içermektedir. Yani kişiye yüksek dozda progesteron hormonu verilmektedir. Buna bağlı olarak düzensiz adet kanamaları sık görülen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Progesteron hormonu yüksek olduğu için bu ilacı kullanan kişilerde kısa dönemde duygu bozuklukları yapabilir. Normal doğum kontrol hapları ile bu durum karşılaştırılabilir. Normal kontrol doğum hapları 20’den fazla hormonal preparat içeren haplar içerdiği için, her gün düzenli kullanım sonucu belli bir süre sonra etki eder. Bu yüzden biranda hormonal değişim ya da bir anda alevlenme olmaz. Ertesi gün haplarında ise bu durum tam tersidir ve çok daha farklı etkiler göstermektedir.