Bist 100
9.722,09 0%
DOLAR
32,57 0,09%
EURO
34,97 0,32%
ALTIN
2.415,49 0,18%

Karbonhidrat Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Karbonhidrat diyeti, aldığımız gıdalardaki karbonhidrat miktarını en az seviyeye indirgeyerek tokluk hissini devamlı canlı tutarak kilo vermeyi amaçlayan bir diyet türüdür.

Yayın Tarihi: 06.11.2020 08:40
Güncelleme Tarihi: 06.11.2020 08:40

Karbonhidrat Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Karbonhidrat diyeti, aldığımız gıdalardaki karbonhidrat miktarını en az seviyeye indirgeyerek tokluk hissini devamlı canlı tutarak kilo vermeyi amaçlayan bir diyet türüdür.
Peki, karbonhidrat diyeti nasıl yapılır ? kimler uygulayabilir, zararı var mıdır? Bu makalemizde kısaca karbonhidrat diyeti hakkında tüm bilinmesi gerekenleri anlatacağız. Bu diyeti yaparken insülin salgısını düşürmemek temel prensip olmalıdır. Bu nedenle açlık hissi oluşmasın.

Karbonhidrat Diyetini Kimler Yapabilir?

Bu diyeti yapan kişiler günde ortalama 1 saat kadar spor yapan kişiler olmalıdır. Hayatında hiç hareket olmayan kişilerin karbonhidrat diyeti yapmaları yanlış olur. İkinci olarak 1 saatten çok daha fazla spor yapan sporcuların karbonhidrat diyeti yapmaları doğru olmaz.

Karbonhidrat Diyeti Nasıl Yapılır?

Karbonhidrat diyetinde temel amaç karbonhidratlı besinlerden uzak durmak olduğu için belli bir yemek listesi yoktur. Aşağıda listeleyeceğimiz yenebilecek ve yenmeyecekler listesinden kendiniz liste türetebilirsiniz. Bir adet örnek liste veriyoruz. Haftanın diğer günleri içinde yenebilecekler listesinden seçerek karbonhidrat diyeti yemek listenizi oluşturabilirsiniz. Bu diyeti yaparken 6 gün diyet programına uyun 1 gün serbest beslenin. Disiplinli bir şekilde bir ay bu diyete devem ettiğinizde ortalama 4-5 kilo verdiğinizi göreceksiniz.

Sabah: Bir porsiyon tereyağlı omlet, yeşillik ve bir dilim peynir.

Ara Öğün: 3-4 adet badem ve bir kase yoğurt.

Öğlen Yemeği: 1 porsiyon ızgara tavuk ve bir porsiyon sebze yemeği.

Ara Öğün: 1 adet elma 3-4 adet fındık veya ceviz.

Akşam yemeği: Bir porsiyon ızgara balık ve bol miktarda salata.

Ara Öğün: Bir bardak ayran veya süt.

Karbonhidrat Diyetinde Neler Yenebilir?

  • Yumurta
  • Balık
  • Kırmızı et
  • Kuruyemiş
  • Yoğurt
  • Tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Şeker oranı düşük meyve

Karbonhidrat Diyetinde Yenmemesi Gerekenler

  • Tahıl grubu ürünler
  • Şeker
  • Trans yağlar
  • Yapay tatlandırıcılar
  • İşlenmiş gıdalar

Karbonhidrat Diyetinin Faydaları

Karbonhidrat diyeti yapan kişiler sağlıklı ve düzenli beslendiği için vücut sağlıkları da olumlu yönde etkilenir. Doğru uygulanan bir karbonhidrat diyetinin epilepsi hastaları üzerinde faydalarının olduğu biliniyor. Tip-2 diyabetli obez bireylerin insülin direncinin azalmasında etkili olduğu ve iç organların çevrelerindeki yağlanmaların azalacağı şeklinde faydaları vardır.

Karbonhidrat Diyetinin Zararı Var mıdır?

İki noktanın birbirinden ayırt edilmesi ve bilinçli diyet yapılması gerekir. Sıfır karbonhidrat diyeti yapmanın zararı vardır. Çünkü vücut hiç karbonhidrat almayacağı için enerjiden düşer, vücuttaki glukoz oranı düşerek depolanmış yağlar parçalanmaya başlar. Bunun da insan vücudunda bir sonucu olur. Baş ağrısı, halsizlik, bulantı- kusma gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir.
Bu nedenle karbonhidrat diyeti yaparken yanlış uyulama yapmaktan kaçınılmalı ve sıfır değil düşük karbonhidrat diyetini bilinçli bir şekilde yapmakta fayda vardır.
Önemli not: Bu diyeti yapmaya karar verdiyseniz günlük ortalama 2 litre su içmeye özen gösterin.