MHP'li Özdemir'den yağmur suyu hasadı zorunluluğu öngören kanun teklifi
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, yağmur suyu hasadı ve kullanımının zorunlu hale getirilmesini öngören "Yağmur Suyu Hasadı ve Kullanımının Zorunlu Hale Getirilmesi Hakkında Kanun Teklifi"ni Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundu.
Teklifin gerekçesi ve hedefleri
Teklifin gerekçesinde, iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık ve nüfus artışının Türkiye'deki su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekiliyor. Gerekçede, yağmur suyu hasadı ve yeniden kullanımının su kıtlığına karşı sürdürülebilir bir çözüm, çevresel sorumluluğun bir gereği ve gelecek nesillerin yaşam hakkını güvence altına alma yönünde stratejik bir adım olduğu vurgulanıyor.
Metinde ayrıca yağmur suyunun kontrollü toplanmasının sel ve taşkın riskini azaltacağı, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacağı ve karbon ayak izinin düşürülmesine yardımcı olacağı ifade ediliyor.
Belediyelere getirilen yükümlülükler
Teklife göre, büyükşehir belediyeleri ve il belediyeleri, görev yaptıkları bölgelerde yaşayan vatandaşların yıllık toplam su tüketim miktarlarının en az %10'u kadar yağmur suyu hasadı yapmakla yükümlü olacak. Ayrıca söz konusu altyapı yatırımlarının tamamlanması için belediyelere azami 5 yıl süre tanınıyor.
Kullanım alanları ve denetim
Teklifte yağmur suyu ile ilgili kullanım sınırlamaları da yer alıyor. Yağmur suyu, içme suyu standartlarına getirilmeden doğrudan içme suyu amaçlı kullanılamayacak; bu sular ancak temizlik, sulama, tarımsal sulama ve sanayi suyu olarak kullanılabilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise belediyelerin her yıl yağmur suyu hasadı hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını denetleyecek ve denetim raporlarını kamuoyuna açıklayacak.
Finansman ve yaptırımlar
Kanunun uygulanması için gerekli kaynakların sağlanması kapsamında finansmanın merkezi bütçeden belediyelere aktarılacak özel bir fondan, Avrupa Birliği uyum projeleri ve diğer uluslararası fon kaynaklarından temin edilmesi öngörülüyor.
Teklife aykırı hareket eden belediyeler için ise bütçe disiplinine ilişkin bir yaptırım maddesi yer alıyor: İlgili bütçe ödeneklerinin %5'i, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kesilerek yağmur suyu hasadı yatırımlarına aktarılacak.
Teklif Meclis'e sunulduktan sonra yasal süreç tamamlandığında, belirtilen hedef ve denetim mekanizmalarının hayata geçirilmesiyle şehir yönetimlerinde ve altyapı planlamasında önemli değişiklikler öngörülüyor.