Maziden Atiye Ahlat programı Ahlat merkezli eğitim ve kültür gezileri sunuyor
Cumhurbaşkanlığı’nın himayelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı organizasyon ve yürütücülüğünde devam eden "Maziden Atiye Ahlat" programı, Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde son iki yıldır sürdürülüyor. Eğitim öğretim döneminde başlatılan program çerçevesinde her hafta farklı illerden lise öğrencileri kabul ediliyor.
Bu hafta programa İstanbul’dan 54, Şanlıurfadan 17 olmak üzere toplam 71 öğrenci katıldı. Katılımcılar Ahlat başta olmak üzere Van ve Muş illerindeki tarihi ve doğal alanları görme fırsatı buluyor.
Program içeriği ve etkinlik çeşitliliği
Program kapsamında yürütülen faaliyetler sadece geziyle sınırlı kalmıyor; Ahlat Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bünyesinde kültür-sanat etkinlikleri, konser ve şiir geceleri, kitap ve sinema tahlili, söyleşi ve yarışma gibi çok yönlü etkinlikler düzenleniyor. Bu çeşitlilik, öğrencilerin tarihi mekânları ziyaret ederek elde ettikleri deneyimi kültürel ve entelektüel etkinliklerle pekiştirmesine olanak tanıyor.
Eğitsel ve kültürel önemi
Program, öğrencilerin ders kitaplarıyla sınırlı kalan bilgilerini yerinde gözlem ve deneyimle zenginleştirmeyi hedefliyor. Tarihi mekânları gezmek, anıt mezarları ve taş yazıtları görmek; gençlerin kültürel miras farkındalığını artırırken bölgenin tarihine ve somut olmayan kültürel mirasa ilişkin algıyı da derinleştiriyor. Ayrıca Külliye merkezli düzenlemeler, gençlerin kültürel etkinliklere katılımını kolaylaştırarak sosyal öğrenme fırsatlarını genişletiyor.
Öğrenci görüşleri
Eymen Sinan Tor (İstanbul): Maziden Atiye adlı bu program gerçekten daha yeni gelmemize rağmen çok verimli geçtiğini düşünüyorum. Dün tanışma programımız oldu. Bugün de tarihi ve kültürel mekanları gezdik. Şu anda da Selçuklu Mezarlığı’na geldik. Burası gerçekten çok etkileyici. Bin yıla yakındır bu anıtlar buradalar. Bu programı gerçekleştiren Cumhurbaşkanımıza ve Milli Eğitim Bakanımıza teşekkür ederim.
Mert Yıldırım (İstanbul): Bugüne kadar Ahlat’ın adını bile duymamıştım ama bu programa katılınca öğrendim. Gerçekten herkesin gelmesi ve görmesi gereken yerler var. Ahlat çok güzel bir yer. Çok güzel yerleri var. Atalarımızın bize bıraktığı mirasların çoğu burada. Özellikle bugün Selçuklu Mezarlığına geldik. Atalarımızın yattığı yerler burası. Mezar taşları ve buralar çok etkileyici. Bu imkanları bize sağlayan Cumhurbaşkanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza, valimize, kaymakamımıza çok teşekkürlerimi sunuyorum.
Kerem Emir Ayda (Şanlıurfa): Ahlat’a hayatımda ilk kez geldim. Çok güzel, tarihi ve eskilere dayanan bir şehir. Bugün Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndayız. Burada tarihi mezar taşları var. Bu programda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlanıyoruz. Her şeyimiz tam hiçbir şeyimiz eksik değil. Buradan Cumhurbaşkanımıza ve Milli Eğitim Bakanımıza çok teşekkür ediyorum.
Değerlendirme: Program, öğrencilerin bölgesel tarih ve kültür birikimini yerinde tanımasına olanak sağlarken, kültürel etkinliklerle entegre edilmiş bir öğrenme deneyimi sunuyor. Düzenlenen etkinlikler ve geziler, gençlerin tarihî mirasa dair farkındalığını artırmak ve kültürel bağlarını güçlendirmek açısından önem taşıyor.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN HİMAYELERİNDE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ ORGANİZASYON VE YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE DEVAM EDEN "MAZİDEN ATİYE AHLAT" PROGRAMIYLA ÖĞRENCİLER BÖLGEDE TARİH YOLCULUĞUNA ÇIKIYOR.