DOLAR
42,58 -0,01%
EURO
49,53 0,05%
ALTIN
5.767,47 -0,06%
BITCOIN
3.967.301,52 -0,14%

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'dan Filistin için ortak ordu çağrısı

Gustavo Petro, Gazze'deki saldırılara karşı çıkan ülkelerin desteğiyle Filistin'in özgürleştirilmesi için Birleşmiş Milletler öncülüğünde ortak bir ordu kurulmasını talep etti.

Yayın Tarihi: 29.09.2025 08:05
Güncelleme Tarihi: 29.09.2025 08:05

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'dan Filistin için ortak ordu çağrısı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'dan Filistin için ortak ordu çağrısı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Filistin’in özgürleştirilmesi amacıyla Gazze'deki soykırıma karşı çıkan ülkelerin desteğiyle ortak bir ordu kurulması çağrısında bulundu.

Petro'nun sosyal medya açıklaması

ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada Petro, Filistin'in özgürleştirilmesi için ortak ordu kurulması talebini bir kez daha yineledi. Petro, "ABD ordusu, uluslararası adalet kararlarını destekleyecek kapasitede değilse o zaman Filistin’i özgürleştirecek bir ordu kurmak, Birleşmiş Milletlerin (BM) görevidir. Hükümetlerden ve ordulardan demokrasiyi savunmalarını istemek meşrudur." ifadelerini kullandı.

BM Genel Kurulu'ndaki çağrı

Petro, 24 Eylül tarihinde BM 80. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında da benzer bir çağrı yaptı: "Dünya milletlerini ve halklarını, her şeyden önce insanlık adına ordularını ve silahlarını birleştirmeye davet ediyorum. Filistin Devleti kurulmalıdır."

Kamusal destek eylemi ve değerlendirme

Gustavo Petro ile Pink Floyd'un kurucularından İngiliz müzisyen Roger Waters, 27 Eylül'de Times Meydanı’nda gerçekleştirilen Filistin'e destek, İsrail'i protesto eylemine katıldı. Petro bu etkinlikte de "Gazze'de olanlar, kelimenin tam anlamıyla soykırımdır. Bunun başka türlü izahı yok. Amaç, Filistin halkını yok etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Tekrarlanan talebin önemi

Petro'nun hem uluslararası platformlarda hem de sosyal medyada yaptığı açıklamalar, Filistin konusunda ortak askeri inisiyatif çağrısının tekrarlanması ve tutarlı bir dış politika söylemi olarak okunabilir. Bu çağrı, BM ve hükümetler nezdinde tartışma yaratmayı hedefleyen diplomatik bir vurgu niteliği taşıyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı