Saç dökülmesi çeşitli sebeplere bağlı bir şekilde ortaya çıkan en yaygın sorunlardan biridir. Soğuk günlerde bere ve şapka takmak saçlarınıza daha fazla zarar verebilir ancak uzmanlar saç dökülmesini önlemek için havalandırmanın ve saç kökü bakımının önemine dikkat çekiyorlar.
Soğuk havalar Doğu Anadolu'yu gece ve sabah saatlerinde etkilemeye başlarken, uzmanlar yaklaşan kış öncesi saç bakımında dikkatli olunması uyarısında bulundu. Şapka, bere gibi aksesuarlar özellikle soğuktan korunmak açısından önemlidir ancak bunları uzun süre başınıza takmak saç köklerinize ve saçlarınıza zarar verebilir. Bu sebeplerden dolayı kış aylarında ciddi saç dökülmesi yaşanıyor ancak uzmanlar soğuk havalarda saçların bakımının önemine dikkat çekimektedirler.
“Mevsimler değiştikçe daha da artıyor.”
Uzmanlar saçların kuruduğunu ve susuz kaldığını belirterek şunları söylüyor:
"Saç dökülmesi genetiktir ve mevsim geçişleriyle doğal olarak artan hormonal dengesizlikler ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanır. Bunun sebeplerinden biri de bere takmak, kuru ve yıpranmış saçlar, saçınıza bakım yapmamak vb. Ancak mevsim geçişleri sırasında bu oran %80'e kadar çıkabilir.Bunun başlıca nedeni kuru ve susuz kalmış saçlardır. Saçın bir pH oranı vardır. Bu saçınızın asit seviyesidir. Buradaki değer pH tablosuna göre 4,5 ile 5,5 arasında olmalıdır. Bu oran 7,5'tan 8,5'a çıktığında saçlarınız hasara ve kırılmaya karşı daha duyarlı hale gelir. Bu yüzdenin çok fazla artmasını önlemek için saçlarınıza peeling, eksfoliasyon Botoks bakımı ve nemlendirici uygulayarak bu sorunların önüne geçebilirsiniz.
İnsanlar mevsim geçişlerinde bere takarlar, bu da saçlarının zarar görmesine ve kırılmasına neden olabilir. Halkımız saç kesimi ve saç yıkamayı saç bakımı olarak görüyor. Aslında durum böyle değil. Tıpkı günde üç öğün yemekten sonra kendimizi acıktığımız gibi saçlarımız da öyle. Bu, protein bakımı, nemlendirme ve temizleme gibi birçok hususu içerir. Bu sorunu yaşayanlar genellikle evlerinde sülfat, silikon ve paraben içeren şampuanlar kullandıkları için bu sorunla karşılaşabiliyorlar. Genel olarak tüm şampuanlar sülfat ve paraben içerir. Bu saçınızı kurutacaktır. Halk sülfat ve paraben içermeyen şampuanlar kullanırsa saçlar daha az kurur ve saç dökülmesi azalabilir."
"Saç dökülmesinin ana nedenleri"
Saç dökülmesi birçok insanın ortak sorunudur ve birçok farklı nedeni olabilir. Bu sebeplerin arasında ise genetik faktörlerin yanı sıra, yaşam tarzı, diyet, stres, hormonal dengesizlikler, tıbbi durumlar, kullanılan bazı ilaçlar da olabilir.
Saç dökülmesinin tedavisi ve tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. İşte saç dökülmesi ile ilgili size yardımcı olacak bazı genel öneriler.
Dengeli beslenme: Sağlıklı saçlara sahip olmak için dengeli beslenme önemlidir. Bu kapsamda Protein, demir, omega-3'ün dışında çinko ve A vitamini gibi besinler saç sağlığında çok fazla önemlidir.
Saç bakım rutini: Kimyasal işlemler yaptırmamak, saçınızı nazikçe fırçalamak, ısı bazlı saç şekillendirme aletlerinin kullanımını sınırlamak faydalı olabilir.
Stres Yönetimi: Stres saç dökülmesine neden olabilir. Meditasyon, yoga, düzenli yapılan egzersizler ve yeterince uyumak stresi yönetmenize yardımcı olabilir.
Tıbbi tedavi: Saç dökülmesi bir sağlık probleminden kaynaklanıyorsa sorunun tedavisi saç dökülmesini azaltabilir. Örneğin tiroid hastalığı, demir eksikliği anemisi durumların uygun tedavisini sağlanabilmektedir.
Ürünler ve İlaçlar: Minoksidil ve finasterid gibi reçete ile satılan ilaçlar bazılarına etkili olabilir. Saç büyümesini teşvik etmeyi amaçlayan çeşitli şampuanlar ile birlikte serumlar da vardır.
Doktora başvurun: Saç dökülmesi şiddetli ise veya aniden başlıyorsa dermatoloğa başvurmak en doğrusudur. Bu, altta yatan sağlık sorununa işaret edebilir.
Doğal yöntemler: Bazı kişiler aloe vera, hindistancevizi yağı, lavanta yağı gibi bazı doğal ürünlerle saç dökülmesini azaltabilir ancak bu yöntemlerin etkileri ise kişiden kişiye değişir. Saç dökülmesine bağlı güven sorunu yaşayan kişilere yönelik psikolojik destek de önemlidir. Her iki durumda da bir uzmana danışmak, kişisel durumunuza uygun tedavi planı geliştirmek en iyisidir.