Kazakistan ile Azerbaycan arasında 15 işbirliği anlaşması imzalandı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen resmi karşılama ve görüşmelerin ardından, Kazakistan-Azerbaycan Devletlerarası Yüksek Konseyinin 2. Toplantısı eş başkanlıkla yapıldı. Liderler, toplantı kapsamında iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik adımlar attı.
İmzalar ve ortak bildiri
Tokayev ve Aliyev, "Stratejik Ortaklık ve Müttefik İlişkiler Anlaşması"nın imzalanmasının 20. yılı anısına kabul edilen "Ortak Bildiri"yi imzaladı. Ardından iki ülke hükümetleri arasında enerji, ulaştırma ve lojistik, dijitalleşme ve yapay zeka, endüstriyel güvenlik, sağlık, istatistik ile kültürel ve beşeri alanlarda olmak üzere 15 anlaşma imzalandı. İmzalar, iki liderin katılımıyla gerçekleştirilen törende resmiyet kazandı.
Ekonomik ve altyapı hedefleri
Toplantı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tokayev, iki ülkenin ortak tarih ve köklere sahip olduğunu vurgulayarak, "Azerbaycan, Kazakistan'ın önemli ve güvenilir stratejik ortağıdır." ifadelerini kullandı. Tokayev ayrıca görüşmelerin verimli geçtiğini belirterek, "Yakın gelecekte karşılıklı ticaret hacmini 2 katına çıkararak 1 milyar dolara ulaşması için gerekli tedbirlerin alınması konusunda mutabakata vardık." dedi.
Tokayev, tarım, enerji, imalat, inşaat ve dijitalleşme sektörlerinde işbirliği imkanlarına dikkat çekti; ortak trafo üretimi ve gemi inşasında ortak projeler planlandığını aktardı. Hazar Denizi geçişli Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru'nun geliştirilmesinin öncelikler arasında olduğunu belirterek, geçen yıl bu hattaki yük trafiğinin yüzde 62 artarak 4,5 milyon tona ulaştığını söyledi.
Kazak petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattı üzerinden taşınmasına ilişkin çalışmaların memnuniyet verici olduğunu ifade eden Tokayev, geçen yıl BTC üzerinden 1,5 milyon ton Kazak petrolünün taşındığını ve bu miktarın yakın gelecekte artırılmasının hedeflendiğini bildirdi. Ayrıca Azerbaycan üzerinden uranyum sevkiyatı için çalışmaların sürdüğü ve iki ülkenin yeşil enerji alanında stratejik altyapı projelerini hayata geçirdikleri belirtildi.
Dijitalleşme, kültür ve bölgesel işbirliği
Tokayev, yapay zeka, dijitalleşme, eğitim ve kültür alanlarında ortak girişimlerin değerlendirildiğini ve bölgesel ile uluslararası gündemdeki konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı. İmzalanan anlaşmaların bu alanlarda somut projelere zemin hazırlaması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Aliyev, iki halkın kardeş olduğunu belirterek, "Bu, devletlerimiz arasındaki ilişkilerin sağlam temelidir." dedi. Aliyev ayrıca son yıllarda yoğun yüksek düzeyli ziyaretlerin ikili ilişkilerin derinliğini gösterdiğini ve bugün alınan kararların iki ülkeye fayda sağlayacağını vurguladı.
Aliyev, ayrıca Azerbaycan'ın Ermenistan'a uyguladığı kargo taşıma kısıtlamalarını kaldırdığını duyurarak, "Azerbaycan, işgalden bu yana kargo taşımacılığında Ermenistan'a uygulanan tüm kısıtlamaları kaldırdı ve bu yönde ilk transit yük olarak Ermenistan'a Kazak tahılı sevk edildi. Bu, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barışın artık sadece kağıt üzerinde değil pratikte de gerçekleştiğinin güzel bir göstergesi olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Taraflar, imzalanan anlaşmaların uygulanması ve bölgede ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesi için teknik ve idari adımların atılacağını belirterek, ikili işbirliğinin genişletilmesine yönelik kararlılık gösterdi.
Kazakistan ile Azerbaycan hükümetleri arasında enerji, ulaştırma ve lojistik, dijitalleşme ve yapay zeka, endüstriyel güvenlik, sağlık, istatistik ile kültürel ve beşeri alanlarda işbirliğine yönelik 15 anlaşma imzalandı. Kazakistan’a resmi ziyaret gerçekleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda'da Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile heyetlerarası toplantıda bir araya geldi.