Hermel Ormanlarına İsrail İHA'sı Düştü: Lübnan Ordusu Olay Yerine Sevk Edildi

Baalbek-Hermel'deki Hermel Ormanları Vadi Faysan'a İsrail'e ait bir İHA düştü; Lübnan askerleri bölgeye intikal etti. Olayla ilgili ayrıntılar belirsiz.

Yayın Tarihi: 04.10.2025 17:00
Güncelleme Tarihi: 04.10.2025 17:00

Hermel Ormanlarına İsrail İHA'sı Düştü: Lübnan Ordusu Olay Yerine Sevk Edildi

Hermel Ormanlarına İsrail İHA'sı Düştü

İsrail'e ait bir insansız hava aracı (İHA), Lübnan'ın doğusundaki Baalbek-Hermel kentine bağlı Hermel Ormanları'nın Vadi Faysan bölgesine düştü. Olay, Lübnan resmi ajansı NNA tarafından bildirildi.

Olayın ayrıntıları

Lübnan askerleri olay yerine intikal etti ancak düşen İHA'nın modeli, düşüş nedeni veya olayda can kaybı olup olmadığına ilişkin ayrıntılar paylaşılmadı. Resmi kaynaklar olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü aktarıyor.

Arka plan ve bölgesel bağlam

İsrail, Kasım 2024'te Lübnan ile varılan ateşkes anlaşmasını ihlal etmeyi sürdürdüğü iddia ediliyor. Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) dün, İsrail ordusunun BM Güvenlik Konseyi kararlarından 1701'i ciddi şekilde ihlal ederek Lübnan'ın güneyinde görev yapan barış gücü askerlerinin yakınına bomba attığını duyurmuştu.

İsrail'in Ekim 2023'te başlattığı saldırılar süreci Eylül 2024'te tam anlamıyla bir savaşa dönüşürken, çatışmalarda 4 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 17 bin kişi yaralanmıştı.

Ateşkes kapsamında oluşturulan Ateşkesi Denetleme Komitesi'nde Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), Lübnan ve İsrail ile birlikte Fransa ve ABD yer alıyor. Resmi verilere göre, İsrail anlaşmayı 4 bin 500’den fazla kez ihlal etti; bu saldırılarda en az 281 kişi öldü, 624 kişi yaralandı.

Sınır hattındaki beldelere yönelik kara saldırıları sırasında, ateşkes anlaşmasındaki geri çekilme maddesine rağmen İsrail ordusu bazı noktalarda işgalini sürdürüyor; resmi açıklamalarda bunun 5 noktada devam ettiği belirtiliyor.

Hermel Ormanları'na düşen İHA ile ilgili resmi soruşturma ve doğrulamalar bekleniyor; gelişmeler oldukça güncelleme yapılacaktır.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı