EGİKAD heyeti Kosta Rika ziyaretinde ticaret ve yatırım gündemi
Orta Amerika ülkesi Kosta Rika'ya ziyarette bulunan Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) üyeleri, Türkiye'nin Kosta Rika Büyükelçiliği işbirliğiyle üst düzey görüşmeler gerçekleştirerek iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım fırsatlarını değerlendirdi.
Görüşmeler ve ilk temas
EGİKAD heyeti, ilk olarak Kosta Rika Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Indiana Trejos ile Plaza Tempo'daki yerleşkede bir araya geldi. Toplantıya, Türkiye'nin Kosta Rika Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya de katıldı. Taraflar, ticaretin ve karşılıklı yatırımın artırılması yönünde işbirliği olanaklarını ele aldı; Trejos, görüşmelerde iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların desteklenmesi konusunda her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.
Bakan Patricia Rojas Morales ile değerlendirmeler
Heyet daha sonra Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Patricia Rojas Morales ile bir araya geldi. Morales, AA muhabirine yaptığı açıklamada toplantının niteliğini vurgulayarak, "Kadın iş insanları toplantısı, getirecekleri bilgi ve deneyimle Kosta Rika’daki girişimcilere ve mikro işletmelere verdiğimiz desteği zenginleştirmek için önemli bir fırsat sağladı" dedi. Morales, görüşmenin iki ülke arasında bağları güçlendirme, kadınlara yönelik KOBİ rehberliğini artırma ve bölgedeki iyi uygulamaların paylaşılması açısından değer taşıdığını belirtti ve Türkiye'ye teşekkür etti.
Meclis ziyareti ve diplomatik temaslar
Heyet, Kosta Rika Ulusal Meclisi'ni de ziyaret ederek Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Luis Fernando Mendoza tarafından kabul edildi. Mendoza, meclis binasını gezdirip süreçlerle ilgili bilgi verdi, Türkiye ile Kosta Rika arasındaki dostane ilişkileri vurguladı ve Türk heyetini mecliste ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti iletti.
Türkiye tarafının değerlendirmesi
Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, toplantılarda Kosta Rika tarafından sunulan fon ve ortaklık imkanları aracılığıyla Türk iş kadınlarının bölgede yatırım yapabilmesi ve ticaret projeleri geliştirilmesi için ortak konuların ele alındığını kaydetti. Kaya, heyetin dönüşte ilgi alanlarına göre bir çalışma listesi hazırlayarak bu bilgileri doğrudan Kosta Rika Dış Ticaret Bakanına sunmasının planlandığını belirtti ve ziyaretin karşı tarafta "büyük bir heyecan ve takdirle karşılandığını" aktardı; heyette 10 iş insanının bulunduğu ifade edildi.
EGİKAD'ın mesajı ve sektör odakları
EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Aşkıner, Büyükelçi Kaya'nın desteğiyle hazırlanan heyetin Kosta Rika'da parlamento üyeleri ve bakanlardan yakın ilgi gördüğünü vurguladı. Aşkıner, Türkiye ve özellikle Ege Bölgesi açısından tekstil ve konfeksiyon, tarım ve gıda sektörleri ile turizm alanındaki tecrübelerin işbirliği projeleri ve ortaklıklar için fırsatlar sunduğunu belirtti. Heyet, Kosta Rika'ya yapılan ilk kadın girişimci delegasyonu olduklarına dikkat çekti ve iki ülke arasında somut işbirliği adımları atılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Sonuç ve izlenecek adımlar
Ziyaret, iki ülke arasında kadın girişimciler odağında kurumsal temasların güçlendirilmesi, KOBİ desteklerinin paylaşılması ve belirlenen sektörlerde proje geliştirilmesi yönünde somut adımlar atılması için zemin oluşturdu. Toplantıların ardından hazırlanacak çalışma listesinin ilgili Kosta Rika makamlarına sunulması ve izleyen süreçte ortak proje ve yatırım fırsatlarının takip edilmesi planlanıyor.
Öne çıkan noktalar: EGİKAD'ın Kosta Rika'da gerçekleştirdiği görüşmeler üst düzey temaslarla desteklendi; Dış Ticaret Bakan Yardımcılığı, Ekonomi Bakanlığı ve Ulusal Meclis düzeyinde temaslar sağlandı; tekstil, tarım, gıda ve turizm öncelikli işbirliği alanları olarak öne çıktı.
Orta Amerika ülkesi Kosta Rika'ya ziyarette bulunan Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) üyeleri, ticaret ve yatırım fırsatlarını ele almak üzere üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye'nin Kosta Rika Büyükelçiliği işbirliğinde gerçekleşen ziyarette, EGİKAD heyeti ilk olarak Kosta Rika Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Indiana Trejos ile Plaza Tempo'daki yerleşkede bir araya geldi. Toplantıya Türkiye'nin Kosta Rika Büyükelçisi Naciye Gökçen Kaya da katıldı.