Bartın'da kahverengi kokarca ile mücadeleye 250 sülün salındı
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Bölge Müdürlüğü tarafından, Bartın'da fındığa zarar veren kahverengi kokarcaya karşı biyolojik mücadele kapsamında 250 sülün doğaya salındı.
Etkinlik ve katılımcılar
Salım programı Amasra ilçesi Topderesi köyünde gerçekleştirildi. Programa Vali Nurtaç Arslan, protokol üyeleri, öğrenciler ve yöre halkı katıldı. Etkinlikte ayrıca Amasra Kaymakamı Muhammet Çetin, DKMP 10. Bölge Müdürü Ali Bozkurt, köy muhtarları, avcı dernek temsilcileri ve kurum personeli hazır bulundu.
Müdahalenin gerekçesi ve izleme çalışmaları
Vali Nurtaç Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada ekosistemin dengesinin korunması ve yaban hayatının sürdürülebilirliği açısından sülünlerin doğaya salınmasının önemli olduğunu vurguladı. Arslan, 'Kimyasal mücadelenin yanı sıra sülünler de kokarca zararlısına karşı biyolojik olarak katkı sağlayacak. Sülünleri saldığımız alan avlanmaya yasak bölge. Vatandaşlarımızdan da bu konuda çok hassas olmalarını istiyoruz. Avlanırken sülünlerimize dokunmamalarını, yasaklara uymalarını kendilerinden istirham ediyoruz.' dedi.
DKMP yetkilileri, salım yapılan bölgede sülünlerin doğal ortamla uyumunu ve hareketlerini takip etmek amacıyla fotokapanlarla izleme yapılacağını bildirdi. Ayrıca salım yapılan alanın avlanmaya kapalı olduğu ve vatandaşlardan bu kurala uymaları istendiği vurgulandı.
Bu adım, kimyasal mücadelenin yanında biyolojik yöntemlerin de kullanıldığı entegre zararlı yönetimi yaklaşımının bir parçası olarak sunuluyor; uygulamanın sahadaki etkileri ise izleme çalışmalarıyla takip edilecek.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Bölge Müdürlüğünce, Bartın'da fındıkta zarara neden olan kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında 250 sülün doğaya bırakıldı. Amasra ilçesi Topderesi köyünde düzenlenen programda, Vali Nurtaç Arslan (fotoğrafta), protokol üyeleri ve öğrenciler sülünleri doğaya saldı.