Antalya'da coğrafi işaretli zeytinlerle üretimi artırma çalışmaları sürüyor

Antalya'da 180.920 dekarda zeytin üretimi yapılıyor; Tavşan Yüreği başta olmak üzere coğrafi işaretli çeşitlerle verim ve kaliteyi artırma çalışmaları yürütülüyor.

Yayın Tarihi: 11.10.2025 11:35
Güncelleme Tarihi: 11.10.2025 11:35

Antalya'da coğrafi işaretli zeytinlerle üretimi artırma çalışmaları sürüyor

Antalya'da coğrafi işaretli zeytinlerle üretimi artırma çalışmaları sürüyor

HATİCE ÖZDEMİR TOSUN - Zeytin ve zeytinyağı üretiminde köklü bir geçmişe sahip Antalya'da, coğrafi işaretli çeşitlerin yaygınlaştırılması ve yeni dikimler ile üretimi canlandırma çalışmaları hız kazandı.

Tarihsel geçmiş ve üretim alanı

Kepez ilçesindeki Lyrboton Kome Antik Kenti kazılarında ortaya çıkan zeytinyağı tesisleri ve bölgede görülen zeytin ağaçları, kentin üretim geleneğinin yaklaşık 2 bin 200 yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Antalya'da zeytin üretimi toplam 180.920 dekar alanda yürütülüyor.

Hasat süreci ve üretim beklentileri

Kentte, Zeytinpark başta olmak üzere üretim alanlarında Ekim ayı itibarıyla zeytin hasadı başladı. Bahçelerden toplanan ürünler satışa sunuluyor veya sıkım için fabrikalara götürülüyor.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, bu yıl iklim koşullarına bağlı olarak bir düşüş beklendiğini belirterek, "Antalya'da 50-55 bin ton zeytin hasadı, 7-8 bin ton zeytinyağı bekliyoruz" dedi. Çandır, üreticilerden hasat sonrası işlemlere dikkat etmelerini, ürünleri hızlıca sıkıma götürmelerini ve hijyene önem vermelerini istedi.

Coğrafi işaret çalışmaları ve yerel çeşitlerin önemi

Antalya'ya özgü çeşitlerden "Tavşan Yüreği" coğrafi işaret tesciline sahip bulunuyor; "Beylik" zeytini için ise tescil başvuruları sürüyor. Çandır, bölgeye özgü çeşitlerin yaygınlaştırılmasının kaliteyi yükselteceğini vurguladı ve geçmişte bölgeye ait olmayan çeşitlerin de dikildiğini belirterek, yerel çeşitlerin yeniden ön plana çıkarılması için çaba harcandığını söyledi.

Uygulamalar ve yerel destekler

Antalya Ticaret Borsası ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle, zeytin sıkım fabrikalarına yerleştirilen uyarıcı levhalar hazırlandı. Çandır, şişeleme sırasında ışık görmeyen teneke, cam veya özel plastik kapların kullanılması ve hijyene dikkat edilerek ambalajlama yapılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye genelinde ve Antalya'nın payı

İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, Türkiye genelinde zeytin üretiminin 9.133.188 dekar alanda yapıldığını, Antalya'daki üretimin ise ülke toplamının yaklaşık yüzde 2'si olduğunu bildirdi. Erkal, zeytinin yaygınlaşması ve bölgeye özgü üretimin artmasına yönelik faaliyetlerin sürdüğünü kaydetti.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde köklü bir geçmişe sahip olan ancak turizmin hareketlenmesiyle...

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde köklü bir geçmişe sahip olan ancak turizmin hareketlenmesiyle üretimin düştüğü Antalya'da, verimi artırmak için üreticiler coğrafi işaretli "Tavşan Yüreği" ve tescil çalışmaları devam eden "Beylik" zeytin üretimine yönlendiriliyor.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde köklü bir geçmişe sahip olan ancak turizmin hareketlenmesiyle...